FILM: JESO – dostihový svět Jaroslava Myšky !

DanielT Žádný komentář

Začátek spolupráce

Na začátku letošní dostihové sezony 2015 jsme za Školící Centrum SSCHK oslovili Jaroslava Myšku, zda by byl ochoten spolupracovat s přípravou debutanta pro steeplachace, koně, kterého v podstatě nikdo nechtěl do dostihu sedlat. Ve filmu je tento koník na záběrech z dostihového závodiště v Pardubicích, kde probíhá externí trénink koní stáje JESO. Vřelý a ochotný přístup Jardy se posléze ukázal jako velmi profesionální a to především jak v brilantních jezdeckých schopnostech, tak také i v přístupu dostát všemu co si s Jardou člověk domluví. Tento v českých podmínkách ojedinělý přístup nás společně inspiroval k natočení krátkého dokumentu popisující jeho profesní život při trénování koní v centrále ve Valech u Přelouče, která se nachází v překrásném údolí meander řeky Struhy.

 

Jak se natáčel film JESO

Natáčecí den připravil nejednu akční momentku. Bylo nám jasné, že nelze nevyužít perfektní příležitosti zachytit koně a jezdce v ustáleném pohybu z vedle jedoucího auta. A právě pro tyto záběry se skvěle hodila více jak dvoukilometrová cvalová dráha. Bylo však nutné zajistit dobrého řidiče, který by byl schopen udržet stejné a plynulé tempo s cválajícím koněm po delší dobu a zbytečně dlouho se tomu neučit. Jarda Myška je plný humoru a proto tuto důležitou funkci rovnou “ve dveřích” přiřadil nic netušícímu majiteli stáje JESO panu Ladislavu Jezdínskému, který se na natáčení přišel “pouze” podívat.

Při natáčení koní je v podstatě důležité, aby se záběry povedly co možná hned na první klapku. Příliš mnoho opakování není žádoucí, neboť zde není žádný kompars ani možnost se na všem domluvit a zároveň při natáčení probíhá i regulérní trénink těchto zvířecích atletů a opakování vede k detrénování. Proto se vyžaduje perfektní domluva celého týmu, jak před kamerou tak i za kamerou. Výsledkem jsou i záběry, které na první pohled domluvené nebyly, ale ve finále působí absolutně perfektně.

Například rychlá gallop práce byla naplánována pouze jednou, avšak tyto záběry jsou z pohledu diváka nejdynamičtější. Proto jedno malé zaváhání na začátku a celý záběr je pryč bez možnosti opakování.

Právě pan Jezdinský, jako nově zaškolený řidič pro „filmovou školu“, nestihl při tomto prvním pokusu uvést svůj Mitsubishi pickup s kameramanem na korbě do požadované rychlosti a koně ve sprintu kolem nás v podstatě jen proběhli až se zaprášilo. Láďa šlape na plyn, kameraman se drží seč může, v tichosti nadává a kamera stále běží … V momentě pro co nejrychlejší dotáhnutí se zpět ke koním tachometr auta ukazuje hodnotu až 80km. Dohánějící touto rychlostí rozběhnuté koně na travnatém výběhu je snaha o co nejstabilnější záběry opravdovým zážitkem. Po dokončení lotu se pak Jarda s nadšením zeptá “tak co, dobrý “? a tak s hlavou totálně vyhučenou odpovídám s malou dušičkou “jasná věc Jardo, dobrý”, ale jistý si tím nejsem a koně už by taky nadšení nebyli. Ve střižně pak tento záběr probíhajících koní v plné rychlosti působí naopak brilantně.

Screen Shot 2015-08-25 at 14.28.04

A tak vše co se ten den povedlo přičítám především pozitivní atmosféře a profesionálnímu přístupu týmu dostihové stáje JESO v čele s panem “vedoucím” Jaroslavem Myškou.

Děkujeme Dostihovému spolku a.s. Pardubice za prezentování filmu při dostihovém dni III. kvalifikace na Velkou Pardubickou 2015

Daniel Toušek

Kreditgratis
Joker123
Savaya303
slot pulsa
slot deposit pulsa
Pragmatic Play
Slot88
slot online
Joker123 gaming

https://slot-pulsa.5thanniv.finalfantasyrecordkeeper.com/
https://slot-pulsa.test-infrastructure.fourthwall.com/
https://slot-pulsa.dev2.enlightedinc.com/

Share on Facebook

Přidat komentář

*