VIDEO SEMINÁŘ: Trainer Masterclass MARK JOHNSTON – Bratislava 2016

DanielT Žádný komentář

V úterý 12. 1. se pořadatel Závodisko Bratislava zhostil pořádání velmi prestižního semináře pro trenéry dostihových koní z regionu střední Evropa s hlavním řečníkem a předním britským trenérem Markem Johnstonem. Průvodce napříč seminářem byl generální sekretář EMHF pan Paull Khan (The European and Mediterranean Horseracing Federation), federace nově založena v roce 2010 s cílem zastupovat zájmy “malých” evropských dostihových zemích a podpořit komunikaci mezi nimi.

Seminář s Markem Johnstonem byl velmi inspirativní. Už právě pro fakt, že kromě tréninkových metod a přístupu apeloval na trenéry tím, že trenérské povolání je regulérní podnikání. A v tom je asi zásadní pohled na obsah semináře, kdy na svém životním příkladu ukazuje, jak trenér je podnikatelem a zároveň manažerem, který přesně ví CO? JAK? a KOMU? nabízí. Tedy je mu jasná představa “podnikatelského záměru”.

V kontextu sdílených informací, podnětů a příkladů ze života, nastiňuje základní principy trenérského podnikání, kdy společně s dostihovou autoritou (Jockey Club), pořadateli dostihů mají společně spolupracovat na rozvoji celého sektoru, který je primárně zaměřen na oslovení majitelů koní (investoři, soukromé osoby, společnosti), kteří tento sektor vyhledávají (poptávají).

VIDEO sestřih ze semináře s MARKEM JOHNSTONEM v Bratislavě:

Každý majitel však může mít jiná očekávání a preference plynoucí z vlastnictví dostihového koně. Trenér pak je tím profesionálem, který tato očekávání naplňuje. Nikoliv pouze a jen své trenérské vize, které se právě mohou tak snadno minout s tou zmiňovanou představou majitele. A právě proto je velmi nutné, aby na začátku osobního vztahu majitele a trenéra,  si obě strany vyjasnili pozice hned na svém začátku a neopomněl i důležitost řádné smlouvy mezi trenérem a jeho zákazníkem.

V neposlední řadě Mark Johnston upřesňuje, že své podnikání má postavené tak, aby nebyl nucen vydělávat primárně na výhrách (v celkových příjmech činí cca 3-5%),  ale veškeré náklady včetně vlastní provize pokrývá z měsíčních poplatků za trénink koní. Což je u nás stále velmi kontroverzní téma, kdy poplatky za trénování jsou doslova zakonzervovány na 10-12. tis měsíčně a tím se potlačuje motivace všech zúčastněných (pracovních jezdců aj.) a šetření na nepravých místech (krmení apod.).

Na druhé straně mince je pak výše dotací dostihů, která sotva dosahuje pětinu průměrných dotací vyspělých Turfů a které přímo i nepřímo nepomáhájí motivovat (nové) majitele k investicím do dostihového provozu. Avšak je velké pozitivum a předností Jockey Club ČR, že si jako svůj dlouhodobý cíl vytyčují postupné navyšování dotací pro pořádání dostihů.

Pro zajímavost, Paull Khan měl 5. října prezentaci na 49. konferenci mezinárodní federace dostihových autorit (IFHA) v Paříži, kde přibližoval dostihový provoz v regionu střední Evropa, (Rakousko, Česká Republika, Slovenská Republika, Polsko a Maďarsko).  Paull Khan tak působí jako vřelý ambasador našeho regionu, který i přes své problémy má zajímavou dostihovou historii a tradici, na kterých má význam stavět budoucí rozvoj dostihového sportu.

PREZENTACE Paulla Khana na 49. konferenci dostihových autorit IFHA v Paříži, 5. října 2015. Začíná stopáží 1:02:30


Témat bylo mnoho. Mark Johnston však věří, že nejdůležitější je 100% nasazení trenérů, vytváření vlastní značky (branding) a snahou být konkurenceschopnými. Přetahování majitelů pak zcela odmítá jako podvod na ostatních trenérech.

Věříme tedy, že budou podobné semináře pokračovat a děkujeme velmi panu řediteli Judr. Mariánu Šurdovi a Ing. Ján Valtýnimu ze tona a generálního sekretáře EMHF Paulla Khana do Bratislavy.

Screen Shot 2016-01-28 at 19.51.21

Celková organizace semináře byla na velmi luxusní úrovni.

Kreditgratis
Joker123
Savaya303
slot pulsa
slot deposit pulsa
Pragmatic Play
Slot88
slot online
Joker123 gaming

https://slot-pulsa.5thanniv.finalfantasyrecordkeeper.com/
https://slot-pulsa.test-infrastructure.fourthwall.com/
https://slot-pulsa.dev2.enlightedinc.com/

Share on Facebook

Přidat komentář

*