KOMENTÁŘ: Srovnávání naší jezdecké úrovně se světovou špičkou ??

DanielT Kmentáře (47)

Má vůbec smysl a je vůbec rozumné srovnávat nesrovnatelné ??

Více než srovnávání je na místě přeci vyzdvižení inspirace, snaha se poučit od světových jezdeckých kapacit a organizací, získání rozhledu a zkušeností.

Jak je jinde psáno, “talent (výhoda), píle (přístup), štěstí (náhoda) a peníze (vše ostatní)”. To přesně mi namítal Jim Elder (kanadský skokový reprezentant) a za příklad dával reprezentaci JAR, dříve amatéři v jezdectví, dnes podle tohoto legendárního olympionika kvalitní jezdecká země. Vše je podle něj ve snaze na sobě pracovat. A ti co kritizují dnešní neúspěchy jsou slepými rádci.

Za tuto sdílenou zkušenost lze jen děkovat, protože pak je radost z každého pokroku o to silnější, než jen neustálé lamentování, že nic neznamenáme. Asi by se dalo říci, že když to tu zde nikdo neřídí, nemá to ani kam vést !

Otázku bych si spíše klad, kde se naučit dané odbornosti, aby kvalita obecné jezdecké veřejnosti rostla ? Předávají dnešní jezdečtí profesionálové své zkušenosti a dovednosti dál ? Kde jsou jezdecká centra, o kterých by se dalo říci, že tam se jezdec naučí být jezdcem ? Aleš Opatrný v posledním medailonku EquiTv Češi do Normandie prohlásil, že pokud by nešel na dva roky do německa, tak by se nikdy nenaučil to co umí dnes. Není spíše úsměvné, že k tomu, aby se naučil tak dobře jezdit, musel dostat v čechách distanc ?? 😉 V tomto je asi naopak zase dobré kritizovat českou jezdeckou společnost, že neumí vygenerovat jezdecká esa.

Naopak Jim Elder jednoznačně popisuje, jak se věnuje podpoře mladým talentovaným jezdců (někteří také reprezentují na olympijské úorvni) a jezdecké charitě. Celkově z vyprávění je patrné, jak se lidé kolem jezdectví i na špičkové úrovni opravdu přátelí. Není i toto jedním z důvodů úspěchu dlouhodobého budování jezdecké společnosti ? (řečnická otázka)



Tak raději bych v kriticky orientovaných článcích, jaké lze číst třeba v příspěvcích časopisu Jezdec pana Cyrila Neumanna četl o konkrétních bodech, jak daný stav řešit, než jen dlouholeté vymezování a v ideálním případě viděl, jak kritizující “novináři” přispívají svým dílem k postupnému rozvoji jezdecké společnosti u nás. Třeba i tím, že v televizních vystoupeních ohodnotí i případný posun amatérských jezdců, nikoliv tak časté a suché komentování, že dotyčná dvojice na danou úroveň ještě nemá apod.

Příkladem opět může být South African Equestrian Federation a jejich národní plán sportu a rekreace, tedy jasná koncepční práce řízená na úrovni federace, která prozřetelně mezi své aktivity zařazuje i rekreační jezdectví a nikoliv “jen” TOP sport. Protože tyto dvě věci na sebe navazují a špičkový sport je doslova pouze a jen špička ledovce.

DOKUMENT ke stažení (v anglickém jazyce): National sport and recreational plan SAEF

Elder and Tousek

Kreditgratis
Joker123
Savaya303
slot pulsa
slot deposit pulsa
Pragmatic Play
Slot88
slot online
Joker123 gaming

https://slot-pulsa.5thanniv.finalfantasyrecordkeeper.com/
https://slot-pulsa.test-infrastructure.fourthwall.com/
https://slot-pulsa.dev2.enlightedinc.com/

Share on Facebook

Přidat komentář

*