ZAMYŠLENÍ: Je teoretické studium “použitelné” v praxi ?

DanielT Kmentáře (75)

Je skutečně studium teorie házením hrachu na zeď ?

Včera přišel do poradny dotaz ohledně trénování mladého koně ve skocích. Asi se všichni shodneme, že co jezdec a trenér, to různorodý postup a zkušenosti. A je to tak dobře, jezdecký sport nemůže být jen o jednom názoru.

VSTUP DO PORADNY Školícího Centra SSCHK

Zde však stojí otázka, do jaké míry je teoretická příprava jezdců (ne)důležitá pro vlastní přípravu a trénink koně. A dá se vůbec někomu radit tak, aby si ihned poté neřekl je že již to zná, nic nového pod sluncem a ještě často opáčí, to není pravda ?

Často slýcháváme názor, že teorie není v praxi použitelná a tedy nemá význam se jí zabývat. Lze s určitostí tvrdit, že část teorie je skutečně “jen” teorií v různých provozech a stájích neuplatnitelnou. Nicméně teorie zde vždy byla a bude jako ideální odrazový můstek. Informace a postupy, které mohou jezdce vést k zamyšlení i nad pestrostí a mnohočetností přístupu v tréninku koně.

Pro ty, kteří zatvrzele tvrdí, že teorie je zbytečná, zde stojí jiná cesta získávání praktických dovedností. Tou cestou je mentoring. Vskutku není nad zažitou a odkoukanou praxi, předávanou od zkušeného tomu méně zkušenému a systematické vedení po určité období jako by “za ručičku”. Nutno říci, že aby se touto metodou člověk něco naučil a skutečně něco uměl, i tak musí si klást sám nějaké vlastní nezodpovězené otázky, na které hledá sám odpovědi a tím je ideálně pak osoba mentora, trenéra. Avšak je zapotřebí opravdu mnoho času a předně ochotného a trpělivého trenéra. Jenže v dnešní době je osobnost trenéra vskutku nedostatkové zboží. Takový trénink je dlouholetou spoluprací. Koho nevydrží trenér připravovat ochotně a systematicky déle jak rok, ten není skutečným trenérem !

A pak tedy se nedá nic dělat, znalosti jsou opravdovým pokladem, který vám nikdo neodcizí. Je-li skutečně dosaženo znalosti, která počítá s více-faktorovým uvažováním a hledáním více cest než jedné k vytouženému cíli, je teoretická průprava, četba knížky, skript, biografií mistrů svého řemesla a jejich doporučení právě tím pomocníkem, který se stává na cestě k mistrovské pokoře a umění nedílnou součástí rozvoje jezdce.

Proto je pak vlastní samostudium opravdu radostí, když se pídím po poznání a neskončím, dokud mě samotnému to či ono není jasné. No jo, ale to aby se člověk uzavřel do knihovny a nevylezl až nebude šedivý ? Dále je ale dobré informace třídit a prosévat, encyklopedicky studovat vše najednou ve svých provázanostech. Těchto dokumentů je však v oboru jezdectví velmi málo.

Jsou různé nejmenované plátky, které chrlí třeba i odborné a poučné články na vše možná témata. Jejich zpracování je ,na výjimky, na vysoké studijní úrovni. Nicméně jedná se o obrátkové zboží, s cílem získat pozornost a návštěvnost a tu poté nabídnou pro reklamní účely firmám za úplatu.

Vzdělávací, resp. studijní efekt (což znají především studenti vysokých škol), se dostavuje až se získáním komplexních znalostí a proniknutí do problematiky. I protikladné názory, aby si student udělal jasno v paradoxech, jsou užitečné.

Avšak ve formě prezentovaných “odborných” časopisům a různých serverů může tato soubornost a motivace posluchače vzdělávat doslova chybět. Kvantita pak předčí kvalitu.

Ba naopak, to bych musel všechny čísla vydání si schovávat a udělat knižní vazbu a i tak by to tematicky na sebe nenavazovalo. Knihy pak často jsou specializovanou literaturou, které však odkazují na jiné zdroje, které již po ruce být nemusí.

eKurzy Školícího Centra nelze posoudit jinak než jako snaha odborné veřejnosti nabídnout té laické komplexní know-how (nikoliv doslova popsat všechny životní situace) a mít vše připravené tak, aby nastudovaná teorie byla zasazena do praktického kontextu a to každému podle vlastních zkušeností. Bez znalostí principů trénování je trénování koní pouhým střílením od boku. Nutno říci, že zkušenostmi pokus omyl také lze dosáhnout poznání. To jistě je mnohdy i více cenné, díky ceně těch ztrát.

A argument, že lze vše již “vygooglovat” a najít na Youtubu opravdu neobstojí. Alespoň ne u těch, kdo mají vyspělé komplexní uvažování a tíhnou k opravdovému poznání.

Všechny videa třeba ze zmiňovaného a doporučeného eKurzu “výcvik a trénink sportovního koně” ukazují profesionály při práci doma na kavaletách, skoku ve volnosti, přiježďování, lonžování, gymnastických řadách, výživu a krmení, ošetřování a v neposlední řadě i fyziologie zátěže a to vše na jednom místě bez nutnosti zdlouhavého hledání tam, kde je stejně nalézt nelze. A jak to jeden kritik nazval, vše za cenu pamlsků

DOPORUČENÁ NABÍDKA eKURZU “Výcvik a trénink skokového koně”

A obsah eKurzu odpovídá na jednoduchou otázku tazatelky Lenky v poradně doslova vyčerpávajícím a nezpochybnitelným způsobem. Jména autorů jsou totiž velmi výmluvná. Nepíší jen texty, vše následně ukazují v praxi.



Ať vám koně jdou a máte mnoho otázek, na které nalézáte i relevantní odpovědi, kterým vy sami rozumíte a jsou v praxi použitelné

Tým SSCHK 😉

Kreditgratis
Joker123
Savaya303
slot pulsa
slot deposit pulsa
Pragmatic Play
Slot88
slot online
Joker123 gaming

https://slot-pulsa.5thanniv.finalfantasyrecordkeeper.com/
https://slot-pulsa.test-infrastructure.fourthwall.com/
https://slot-pulsa.dev2.enlightedinc.com/

Share on Facebook

Přidat komentář

*