Ukázka učebního textu: Popis plemene Anglický plnokrevník

DanielT Žádný komentář

Z učebního textu “Plemena koní” jsme vybrali ukázku o vývoji a šlechtění plemene anglického plnokrevníka. Historické záznamy a povědomí o správných postupech cíleného šlechtění  se velmi trefně shodují s potřebami pro oživení a zvýšení kvality dnešního chovu koní v ČR. 

Znalosti o odborném odchovu, ošetřování, výživě a tréninku se významnou měrou zasadily o rozvoj dnes zlepšovatelského plemene anglického plnokrevníka A1/1.  

Učební texty jsou psány poutavou formou, nechybí historické zasazení a popis vývoje vlastního plemene aj. 

ANGLICKÝ PLNOKREVNÍK
Kriteriem výkonnosti dostihových plemen je maximální výkonnost prověřovaná speciálními výkonnostními zkouškami. V současném období jednoznačně převládá prověřování maximální rychlosti ve cvalu a v klusu prostřednictvím rovinových dostihů.

kun_v_pohybu

Obliba a tradice závodů koní a štvanic inspirovala v Anglii chov pohyblivějšího a rychlejšího koně. Královské a nejvýznamnější šlechtické hřebčíny chovaly arabské koně, nebo koně orientálního původu. Souběžně s tím docházelo ke křížení importovaných berberských a arabských koní vzájemně, případně s lokálními užitkovými typy. Většina těchto koní startovala v rovinových závodech, jejichž propozice se postupně zdokonalovaly. Vybudování stálého centra závodů koní v Newmarketu inspirovalo vznik stájí závodních koní a postupné zdokonalování jejich přípravy k závodům. Souběžně s tím byly budovány další hipodromy. Zákaz závodů vydaný v polovině 17. stol. Sněmem Commonwelsu dočasně omezil nebo dokonce přerušil funkci hipodromů. Současně byly zrušeny královské hřebčíny. Koně z těchto hřebčínů přispěli k rozšíření krevní základny, ze které postupně vznikalo nové plemeno tím, že byli využiti v ostatních významných chovech. Po konsolidaci poměrů byla funkce hipodromů i některých královských hřebčínů obnovena. Ve stejném období sílil import orientálních koní – berberů a arabů a jejich používání k závodům i k chovu. Křížením importovaných koní s úspěšnými lokálními závodními koňmi, tvorbou podmínek prostředí chovu, přípravou k závodům a výživou postupně vznikal závodní, jezdecký kůň obdélníkového rámce s ušlechtilou hlavou, dlouhým krkem, dlouhým hřbetem, suchým lehkým fundamentem. Výkonnost těchto koní byla prověřována závody na poměrně dlouhé vzdálenosti (4 anglické míle a delší). Vítězové závodu potvrzovali výkonnost opakovaným startem proti koním nad kterými zvítězili (heaty). Povinnost potvrdit výkonnost opakovaným startem trvala až do vzniku Jockey Clubu.

Rozhodujícími faktory tvorby základny pro šlechtění anglického plnokrevníka byly:
* záměrný import velkého počtu orientálních koní v 17. a 18. stol,
* systematické prověřování vlastností koní na závodní dráze a výběr výkonných jedinců do chovu,
* promyšlený chovatelský plán spočívající v kumulaci genů (krve) výkonných jedinců a tvorbě podmínek pro chov, odchov a přípravu koní používaných k závodům.

V r. 1750 byl založen Jockey Club, který sjednotil propozice dostihů a povýšil maximální rychlost ve cvalu na jediné selekční kriterium. Nová opatření nejlépe vyhovovala potomstvu 3 hřebců importovaných v závěru 17. a začátkem 18. stol. Byli to: Byrley Turk, ukořistěný při obléhání Vídně, Darley Arabien zakoupený v Sýrii v okolí Damašku a Godolphin Barb, pravděpodobně berber darovaný francouzskému dvoru prodaný později anglickému majiteli. Tito plemeníci založili prvé chovné linie dostihových koní. Jejich pokračovateli byli Eclipse (Darley Arabien), Herod (Byrley Turk) a Matchem (Godolphin Barb). V letech 1776 – 80 byly vypsány 3 dostihy pro tříleté koně jejichž propozice zajišťovaly startujícím koním maximum stejných podmínek -Derby, Oaks, St. Leger. Tyto dostihy se staly nejvýznamnějším selekčním kriteriem anglického plnokrevníka a nejvýznamnější součástí dostihové soustavy.

Systematický, jednostranně na rozvoj rychlosti zaměřený trénink, výživa, způsob ošetřování a zejména jednostranná selekce na rychlost rovinovými dostihy změnily významně vlastnosti koní chovaných dříve pro závody. Původní orientální importy a jejich potomstvo i lokální zušlechtění koně získali selekcí a změnou podmínek chovu rychlost, ranost, konstituční tvrdost a v porovnání s předchůdci odlišný exteriér. Metodou jejich další reprodukce byla čistokrevná plemenitba. Získané vlastnosti stabilizovali chovatelé příbuzenskou plemenitbou na plemeníky a chovné klisny nejvyšších plemenných hodnot. To vyžadovalo dokonalou chovatelskou evidenci. Proto byl r. 1791 vydán první svazek (díl) General Stud Book (plemenné knihy anglického plnokrevníka). R. 1803 byla tato kniha uzavřena a mohou do ní být zapsáni pouze koně s prokázaným původem sahajícím až do prvého dílu GSB.

Více z nabídky učebních textů

Kreditgratis
Joker123
Savaya303
slot pulsa
slot deposit pulsa
Pragmatic Play
Slot88
slot online
Joker123 gaming

https://slot-pulsa.5thanniv.finalfantasyrecordkeeper.com/
https://slot-pulsa.test-infrastructure.fourthwall.com/
https://slot-pulsa.dev2.enlightedinc.com/

Share on Facebook

Přidat komentář

*