Posouzení vývoje celkového počtu koní v ČR

DanielT Kmentáře (2)

Situace celkového počtu koní v české republice přináší určitý trend, který působí na přímé i nepřímé aktéry v tomto odvětví. Přičemž největší rostoucí skupinou v sektoru jsou nový chovatelé a majitelé koní vůbec.

Rostoucí trend počtu koní

V současné době (k 31.3.2010) je v ústřední evidenci v ČR registrováno přes 72 tis. koní. Po roce 1989 začaly stavy koní v ČR klesat, obrat v tomto trendu nastal v roce 1996. Od tohoto roku se počet koní v ČR stále zvyšuje. Trend vzrůstající obliba koní a s tím stoupající jejich počet nadále trvá.

Jedním z užití koní je udržování zemědělské půdy

V rámci platby na udržování trvalých travních porostů pastvou bylo k 31.7.2009 deklarováno 21.321 ks koní (1.439 ks ve stáří do 6 měsíců, 19.882 ks ve stáří nad 6 měsíců). Z uvedeného vyplývá, že minimálně tento počet koní je chován přímo ve vztahu s udržováním zemědělské půdy.

Počet koní negativně ovliňuje přibívání četností týrání koní

Stoupající stavy koní se ale negativně projevují větší četností případů týrání koní a to často způsobenou nevědomostí nových chovatelů. Dalším negativním projevem je zvyšující se počet koní bez deklarovaného původu (neplemenných koní).

Vliv zahraničního obchodu

Situaci na domácím trhu s koňmi dokresluje  tabulka s celní statistikou zahraničního obchodu, kde položka koně, osli, muli a mezci živí (většina je tvořena koňmi) vykazuje s výjimkou roku 1998 záporné saldo. Našim největším obchodním partnerem na trhu s koňmi je podle celní statistiky Německo.

Předpokládaný vývoj do budoucna

Stavy koní budou nadále stoupat, nejrychleji narůstající skupinou koní budou především koně pro tzv. hobby aktivity – pro volný čas či pro jezdecký sport na amatérské úrovni. Zastoupení jednotlivých plemen začíná kopírovat situaci v ostatních evropských zemích, jednak se rozšiřuje jejich spektrum a to dovozem netradičních plemen a dále stoupá počet příslušníků malých plemen koní a to z důvodu zvýšeného zájmu o jezdecký sport dětí. Tento trend bude nadále pokračovat.

Místo pro vzdělávání

Obstát před konkurencí z členských zemí EU vyžaduje uplatnění všech nejnovějších poznatků o šlechtění, plemenitbě, chovu, odchovu, výcviku a testování koní. Se vzrůstající kvantitou koní v ČR ale stále příliš nestoupá jejich průměrná kvalitativní úroveň. Našim cílem by mělo být především zvýšení konkurenceschopnosti našich chovatelů, dále domácí poptávku je třeba uspokojovat především domácími produkty a nikoliv často předraženými dovozy. Také je nutné zlepšit realizaci našich produktů na evropském trhu a tím zvrátit záporné saldo zahraničního obchodu s koňmi.

agroturistika pro širokou veřejnost

Vzrůstající oblibu koní lze využít pro uplatňování stále více prosazované mimoprodukční funkce zemědělství. Údržba krajiny pastvou koní a využití koní pro agroturistiku je dobrým předpokladem pro rozvoj tohoto odvětví v případě částečného snižování stavů přežvýkavců z důvodu snížené rentability jejich chovu v některých oblastech.

Vzděláváním také proti týrání koní

Odpovídající vzdělání a dostatečná informovanost jsou nezbytným předpokladem pro zamezení týrání koní či produkci koní mimo šlechtitelské programy uznaných chovatelských sdružení.

Cílem konkurenceschopnost odvětví

Našim cílem by mělo být především zvýšení konkurenceschopnosti našich chovatelů, dále domácí poptávku je třeba uspokojovat především domácími produkty a nikoliv často předraženými dovozy.

Více se dočtete v dokumentu ASCHK nazvané Strategické otázky v zěmědělství : http://www.aschk.cz/dok.php

Kreditgratis
Joker123
Savaya303
slot pulsa
slot deposit pulsa
Pragmatic Play
Slot88
slot online
Joker123 gaming

https://slot-pulsa.5thanniv.finalfantasyrecordkeeper.com/
https://slot-pulsa.test-infrastructure.fourthwall.com/
https://slot-pulsa.dev2.enlightedinc.com/

Share on Facebook

Přidat komentář

*